Laat je herinneringen vereeuwigen op prachtig stuk hout.

 

Met elk oppervlak zoals hout, metaal, glas, terracotta en zelfs stof kun je gemakkelijk een ambachtelijk project beginnen, zoals een foto printen op hout. Hout is inmiddels erg populair geworden.

 

“ Maar hoe weet je of jouw afbeelding er goed uitziet op hout of niet?”

 

De drie soorten hout

 

Laten we je eerst wat meer vertellen over de verschillende houtsoorten. Er zijn namelijk drie soorten in totaal: zachthout, hardhout en bewerkt hout. Elk van deze verschillende houtsoorten kunnen op verschillende manieren worden gebruikt. Elke houtsoort heeft zo zijn eigen unieke kenmerken, die op hun beurt verschillende graden van warmte, nadruk en schoonheid kunnen toevoegen aan het omringende decor.

 

Veel voorkomende hardhoutsoorten zijn bijvoorbeeld eiken, esdoorn, kersen, mahonie en walnoot. Hardhoutsoorten zijn niet zozeer sterker dan zachthout, maar veel soorten staan bekend om hun mooie en duidelijke houtnerf patronen. Zachthout is afkomstig van gymnosperm bomen, meestal groenblijvende coniferen, zoals dennen of sparren. En bewerkt hout, zoals de naam het al zegt, is een bewerkt, man-made kunstmatig houtsoort. Als je wel eens bent gaan winkelen voor meubels, dan heb je grotendeels te maken gehad met bewerkt hout.

 

Hout classificeren als hardhout, zachthout of bewerkt hout komt neer op zijn fysieke structuur en samenstelling. Wat belangrijk is om te weten is dat elke houtsoort een eigen celstructuur heeft en daarmee unieke fysische eigenschappen schept.

 

“ Het klinkt misschien allemaal ingewikkeld, maar een foto op hout printen is precies zoals het klinkt: digitale foto's worden rechtstreeks geprint op duurzaam hout.”

 

De geschiedenis van hout

 

Hout heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de beschaving. Mensen hebben het gebruikt voor brandstof, bouwmaterialen, meubels, papier, gereedschap en zoveel meer.

 

In de Oude Chinese architectuur werd hout gebruikt om paleizen, herenhuizen, tempels en torens te bouwen. Zo werd gezegd dat hout geluk brengt. Hout is namelijk het element dat leven vertegenwoordigt. Dus fengshui-gelovigen voelden zich gedwongen om hun huizen uit hout te bouwen.

 

Houtsnijwerk is een van de oudste kunsten van de mensheid.

 

“ Adam was waarschijnlijk de allereerste houtsnijder.”

 

Naast dat het in westerse culturen werd gebruikt, was hout ook een van de belangrijkste materialen voor de artistieke tradities van de inheemse bevolking uit Afrika, Oceanië, Amerika en Australië. Denk aan de Aboriginals kunst.

 

Ook printen mensen al honderden jaren woorden en afbeeldingen op hout. Denk aan de houtblokken die gebruikt werden om boeddhistische religieuze teksten, kalenders, kalligrafie, geschreven en kunstwerken op af te drukken. Bij het afdrukken op houtblokken werd eerst een afbeelding in spiegelbeeld op een stuk hout gesneden, het blok werd vervolgens geïnkt en gedrukt op een stof zoals papier of stof. Dit was dit een tijdrovend proces, wat ook verklaart waarom de meeste vroege prints kwamen in maar een kleur.

 

In de geschiedenis van de Japanse kunst het afdrukken op houtblokken ook een eeuwenlange belangrijke rol gespeeld. Met de opkomst van de populaire cultuur in de Edo-periode is een stijl van houtsneden, genaamd ukiyo-e, tot stand gekomen. Dit is een erkende en iconische vorm van de Japanse kunst. Afbeeldingen die tegenwoordig bekend zijn bij mensen over de hele wereld. Bij het denken aan de Japanse houtsneden is het eerste beeld dat bij de meesten opkomt de Hokusai's Grote Golf bij Kanagawa. Zo zijn er vele Japanse kunstenaars die houtsneden maakten; zoals Suzuki Harunobo, Haruyo Morita, Katsushika Hokusai, enOharaKoson.

 

Een kunstcollectie die ik maar al te graag aan mijn muur zou willen hangen!

 

Afbeeldingen afdrukken op hout is tegenwoordig eenvoudiger dan je denkt. Je kunt dit zelfs thuis doen. We hebben het inmiddels gehad over de verschillende houtsoorten. Zo zijn er ook meerdere technieken om een foto af te drukken op hout, zoals het overzetten met aceton, citrasolv oplosmiddel, perkament papier, polyurethaan, diepvries papier of je kunt zelfs je strijkijzer gebruiken. Zonder daar te veel op in te gaan, zijn er kort samengevat verschillende manieren om dit te doen. De meeste methodes zijn redelijk eenvoudig en kostenbesparend. Welke methode je het beste kunt kiezen, hangt af van je houtbewerkings- en creatieve ontwerpvaardigheden, beschikbare middelen en of je hier tijd voor wilt maken.

 

Maar hoe krijg je dan ook daadwerkelijk een prachtige print op hout?

 

Het heeft allemaal te maken met de tinten in de afbeelding en niet zozeer met de beeldkwaliteit van het artwork of de fotografie. Afbeeldingen met veel wit of lichte kleuren werken het beste als je het hout patroon wilt laten zien. Denk aan de prachtige, natuurlijke lijnen van de houtnerf die zichtbaar worden door de lichtere kleuren van een foto. Dit is waarschijnlijk een van de mooiste kenmerken van een foto afdrukken op hout. Doordat de natuurlijke nerf van het hout tot uiting komt in de lichtere delen van de foto, voegt dit een prachtig vintage effect toe aan de foto's.

 

Afbeeldingen met donkere tinten kunnen de natuurlijke houtstructuur bedekken, dus als deze zwarte of echt donkere kleuren heeft, zie je het houtpatroon mogelijk niet goed.

 

Kies de foto die meer zegt dan duizend woorden. En laat je herinneringen vereeuwigen op prachtig stuk hout.