Een echte parel in de Nederlandse geschiedenis!

 

Wil je alle ogen gericht op dat prachtige kunstwerk aan de muur? Als je een voorliefde hebt voor het inlijsten van je favoriete kunstwerken dan wil je juist al de aandacht op het ingelijste stuk aan de muur trekken!

 

“Op zoek naar een echte blikvanger?”

 

Hierbij een echte parel in de Nederlandse geschiedenis die iedereen wel kent. Een kleine hint. Denk aan de beroemdste parel in de kunstgeschiedenis. Jawel! De parel gedragen door het meisje in een beroemde olieverfschilderij van de Nederlandse Gouden Eeuw schilder Johannes Vermeer, het Meisje met de parel. Wist je dat parels in 18 van de 36 schilderijen voorkomen die door de Nederlandse kunstenaar Johannes Vermeer op dit moment bewaard zijn gebleven? Parels waren in die tijd een ware rage, parels werden gezien als een symbool van maagdelijkheid, ijdelheid en vroomheid, maar ook als rijkdom. De Nederlandse kunstenaar Johannes Vermeer schilderde zo vaak parels dat we kunnen aannemen dat hij erdoor gefascineerd was. 

 

De oorspronkelijke Nederlandse Jan Vermeer van Delft, was een Nederlandse schilder uit de barokperiode die in zijn schilderijen een opmerkelijke zuiverheid van licht en vorm toonde. Hij specialiseerde zich in huiselijke scènes uit het middenklasse leven. Laten we samen enkele van zijn beroemde kunstwerken bekijken.

 

"Reis terug naar de scènes uit het 17e-eeuwse dagelijkse leven."

 

Gezicht op Delft

 

Het bekendste stadsgezicht van de Nederlandse zeventiende eeuw is misschien wel dit meesterwerk van Nederlandse kunstenaar Johannes Vermeer. Een inkijk in het stadsleven tijdens de Nederlandse Gouden Eeuw, je ziet op een klein klokje aan de Schiedamse Poort dat het net over 7 uur in de ochtend is. Doe je ogen dicht en denk aan een dramatische ochtendhemel, licht en schaduw, donkere wolken en de schepen met met hun zeilen weggevouwen aangemeerd zijn.

 

Brieflezende vrouw

 

Op dit schilderij laat de Nederlandse kunstenaar Johannes Vermeer ons de privé momenten zien van een vrouw die een brief leest. Zie je haar al staan, gekleed in lichtblauw, met haar ronde buik? Een kledingstuk die uitsluitend binnenshuis wordt gedragen voor huishoudelijke taken, haar ronde buik suggereert dat ze zwanger is. Er ligt een parelsnoer voor haar op tafel. Zijn dit parels die ze toegestuurd heeft gekregen van een echtgenoot of een minnaar? Het lijkt alsof ze van schrik is opgestaan. Er ligt namelijk nog een vel papier voor haar op tafel. Zou dit een zwangere vrouw zijn in de 17e-eeuwse dagelijks leven, die wacht op de terugkeer van haar reizende echtgenoot? Je kunt kunst interpreteren door je eigen verbeeldingskracht te vormen over dat moment.

 

De Kantwerkster

 

Delft was toen een knooppunt voor handel met Azië en Amerika, en had een bloeiende textielindustrie. Gemaakt op een houten paneel, met een afmeting van negen bij twintig centimeter, is dit het kleinste werk van de Nederlandse kunstenaar Johannes Vermeer. Met aan haar linkerkant een prachtig gekleurde naaikussen, is de vrouw in diepe concentratie gebogen over haar textielwerk. Wat zou ze toch aan het maken zijn?

 

De koppelaarster

 

Er zijn weinig schilderijen van de Nederlandse kunstenaar Johannes Vermeer die zo provocerend zijn als deze fascinerende scène van liefde die gehuurd is. Een scène die misschien plaatsvindt in een bordeel. Met een glas wijn in de ene hand accepteert een de jonge vrouw een munt van de soldaat.

 

Meisje met de rode hoed

 

Meisje met de rode hoed is ook een van de kleinste werken van de Nederlandse kunstenaar Johannes Vermeer. Het meisje draait zich om in haar stoel en communiceert met de kijker door haar directe blik. Komt dit je bekend voor? Een fantasievol kostuum en een knalrode hoed. Het geweldige kleurgebruik van de kunstenaar is het meest opvallende kenmerk van dit schilderij en details zorgen dat het allemaal samen valt. Denk aan het dramatische lichtvlekje over het gezicht tot de manier waarop alle texturen op elkaar spelen. Een absolute blikvanger dus! De Schilderkunst

 

De grootste voorbeeld van Vermeer zijn kunstwerken is dit meesterwerk! Gedurende een groot deel van zijn leven liet de Nederlandse kunstenaar Johannes Vermeer zich inspireren door zijn observaties van het dagelijks leven. In dit schilderij zien we een schilder die bezig is zijn onderwerp in verf te vereeuwigen. Met dit schilderij trekken we letterlijk het gordijn op het atelier van de kunstenaar open en nemen we een kijkje achter de schermen.

 

Het Melkmeisje

 

Net als dat de meeste mensen bekend zijn met het Meisje met de parel, is dit ook een populair en bekend olieverfschilderij van de Nederlandse Gouden Eeuw schilder Johannes Vermeer.

Het Melkmeisje, is een olie-op-canvas schilderij, door ook de Nederlandse kunstenaar Johannes Vermeer, is geschilderd. 

 

“Het Melkmeisje wordt vaak beschouwd als een keerpunt tussen Vermeer zijn vroege en volwassen stijlen.”

 

In een verlichte keuken met brood op het aanrecht, schenkt een meid melk in een kom. In dit meesterwerk maakt Vermeer gebruik van het effect van zonlicht, door het gebruik van afwisselende basiskleuren en zones van licht en schaduw.

 

Foto van het melkmeisje van Jan Vermeer aan jouw muur? Dat is mogelijk! Als je op zoek ben naar een reproductie van de Nederlandse kunstschilder Vermeer, zoek dan niet verder.