Er wordt wel eens gezegd dat 'een foto meer zegt dan duizend woorden', maar wat is de werkelijkheid?

Sinds de eerste opname die bijna 200 jaar geleden werd gemaakt, heeft fotografie heeft een belangrijke rol gespeeld in de menselijke geschiedenis. Maar zonder dat we een diepe duik in de uitvinding van fotografie en de evolutie ervan nemen, is het voor iedereen duidelijk dat het nog lang niet aan zijn einde is gekomen.

In de loop van de jaren heeft fotografie een lange weg afgelegd en is het dramatisch veranderd en geëvolueerd.

Terwijl het voor de vorige generaties moeilijk was om te blijven glimlachen, doordat ze meerdere minuten in dezelfde houding moesten zitten, wat overigens ook de niet-glimlachende familiefoto's verklaart.
Is het tegenwoordig zo gemakkelijk om het goede in het leven vast te leggen. Je haalt je telefoon tevoorschijn en binnen een mum van tijd maak je de mooiste foto's. Vervolgens kun je het gemak van social media deze foto’s ook nog eens delen met al je vrienden, familie en de rest van de wereld.

Technologie heeft ons leven gemakkelijker, sneller, beter en leuker gemaakt. We hoeven geen filmrol meer te kopen, deze te laten ontwikkelen en printen. En deze foto’s vervolgens in fotoalbums of fotodozen te plaatsen en organiseren. Want wie heeft hier nou tijd voor, toch?

Terwijl voor onze ouders en grootouders het gemakkelijk genoeg was om een handgemaakt boek te organiseren, samen te stellen en daarmee het verhaal van het leven van hun kinderen op foto's te vertellen. Natuurlijk is het niet zo makkelijk, als je beseft dat een gemiddelde persoon rond de 20 foto's per dag maakt. Dit zijn 7280 foto’s per jaar. Als deze met veel geluk in 50 albums zou passen, dan betekent dit dat je elke week een fotoalbum aan het organiseren bent. Hier hebben we inderdaad geen tijd voor.

Maar veel van deze veranderingen nemen we als vanzelfsprekend aan. Foto's verdwijnen uit albums en in de digitale wereld betekent dit dat je al je foto’s op een computerscherm kunt bekijken. Dat is ook veel makkelijker, toch? Maar hoe vaak halen we de digitale fotoalbum met talloze foto’s ook daadwerkelijk tevoorschijn? Zijn wij straks de verloren generatie die geen foto’s heeft om ons leven vast te leggen? Laten we het niet zo ver laten komen. Het is tijd om de gekoesterde familiefoto's opnieuw uit te vinden.

Wist je dat foto’s inlijsten al duizenden jaren een manier is om kunstwerken te presenteren? In Egyptische graven zijn ingelijste afbeeldingen van mummies gevonden. De schilderijen werden gemaakt op hout en vervolgens werd de lijst in hetzelfde stuk hout gesneden en op de mummie geplaatst. Maar net als dat familie fotoalbums vol met herinneringen aan reizen, vakanties, vrienden en familieleden, zijn de ooit bekende objecten soms te snel uit ons leven aan het verdwijnen.

Nu zie ik het probleem met de virtuele stapels foto's niet echt als een teken van onze tekortkomingen als plakboek makers. Denk aan de talloze schoenendozen en stapels albums vol met foto's op de bovenste plank van kasten of weggestopt in stoffige kelders. In plaats van een enorme schoenendoos vol met afbeeldingen, zal in de toekomst een harde schijf zal worden doorgegeven aan een ouder of grootouder. Dat is toch helemaal prima. Maar een ding waar ik me steeds schuldig aan maak, is snel foto's maken op mijn telefoon en ze dan vergeten. In dit digitale tijdperk hebben we zo'n haast. Alle dagelijkse handelingen moeten direct en snel gebeuren. Vervolgens roepen we allemaal dat tijd aan ons voorbij vliegt, dat de tijd zo snel gaat. Wist je dat door zoveel mogelijk herinneringen aan te maken, de tijd langer zal lijken? Maar dan moeten we er wel voor zorgen dat deze herinneringen niet zomaar verdwijnen. 

 
En dat kunnen we op verschillende manieren doen. Maak allereerst tijd om je digitale foto's te organiseren op je laptop of online. Heb hier ook het geduld voor, zodat het allemaal uiteindelijk mooi op zijn plaats zal vallen. Er zijn zoveel manieren om je digitale foto's efficiënt te ordenen en te organiseren. Daarover vertel ik je later meer.

Nu ga ik nog een stap verder en zeg: laten we ze afdrukken. Om even terug te gaan naar de mummie, niemand wilt dat kunst verdwijnt. En een van de simpele geneugten van het leven, zoals het afdrukken van foto’s en deze in te lijsten, is voor mij altijd een manier geweest om het belang van de meest bijzondere momenten in het leven aan te geven. En dankzij het gemak van de digitale wereld hoeft ik bijna geen tijd te maken en kan al mijn foto’s online bestellen. Een foto nemen, delen en ook afdrukken is tegenwoordig zo gebeurd, en hier moeten we de vruchten van plukken.

Wanneer ik achter mijn laptop kruip en door de duizenden foto’s blader, die ik overigens allemaal netjes in mappen heb georganiseerd, zoek ik elke keer weer naar het beeld met een verhaal. En in werkelijkheid vertelt ieder foto zijn eigen verhaal. Jouw verhaal en mijn verhaal of zelfs ons verhaal. Een foto bevat de interacties die rond die foto zijn gebeurd en worden deel van het geheugen zelf, waardoor een levendiger ervaring wordt geschept. De foto’s die emoties bij je naar boven weten te brengen, waar herinneringen aan ons leven zich voor onze ogen ontvouwen, de momenten waar we keer op keer naar willen terugkijken. Dit zijn de foto's die meer zeggen dan duizend woorden. Dit is het beeld wat ik in mijn huis, op kantoor, in de kinderkamer, boven mijn bed aan de wand wil hangen.

Laten we er samen voor zorgen dat nostalgie altijd tot zijn recht zal komen.